Romantische garnalencocktail
Ismael wijnsma
Gepubliceerd: 11 februari 2022
Valentijnsdag staat om de hoek en wat is er beter dan een romantisch diner voor twee? Jouw valentijn verras je natuurlijk door de michelinman (of vrouw) in jezelf los te laten en een le-gen-dá-risch voorgerecht op tafel te zetten. Geen paniek, Ismaël Wijnsma coacht ons er doorheen!
Benodigdheden:
2 eetlepels whisky
3,5 eetlepels mayonaise
1 tot 2 eetlepels ketchup
Halve sjalot
4 theelepels crème fraîche
1 theelepel tabasco
1 Sinaasappel
Kaneel
100 g Little gem of Ijsbergsla
250 g Gamba’s of Hollandse garnalen
5 eetlepels olijfolie
1. Doe in een klein bakje de whisky en meng dit goed met de mayonaise.
2. Voeg daarna 1 tot 2 eetlepels ketchup toe. Het geheel moet een romige saus zijn die niet te veel naar ketchup smaakt.
3. Gebruik de tabasco om het sausje pit te geven.
4. Snijd de halve sjalot in kleine blokjes en voeg hiervan 2 tot 3 theelepels toe aan de saus.
5. Snijd de sinaasappel in partjes en ontvel de partjes.
6. Snijd de partjes door de helft en bestrooi deze met een heel klein beetje kaneel, de kaneel smaak mag zeker niet overheersen.
7. Als de gamba’s ongepeld zijn, pel deze dan. En snijd de gamba’s in drieën.
8. Verhit een pan op hoog vuur, als de pan heet is voeg de olijfolie toe en bak de gamba’s maximaal 3 minuten.
9. Doe het vuur uit en laat de gamba’s in de pan om rustig veder te garen.
10. Snijd de Little gem of ijsbergsla zo fijn mogelijk en verdeel dit door vier diepe brede cocktailglazen.
11. Verdeel de gamba’s over de vier glazen op het bedje van sla. En verdeel daarna ook de saus op de gamba’s.
12. Roer de crème fraîche in een bakje goed door zodat hij vloeibaarder word en doe op de saus in elk glas 1 theelepel crème fraîche.
13. Leg op elk glas drie stukjes sinaasappel met kaneel.
Variatie:
Vervang de sinaasappel met Valentijnsdag voor kwartjes van een aardbei. Of serveer de garnalencocktail in een verwarmd brioche broodje voor een overheerlijke lobsterrol.
Fijne valentijn!
Ismaël Wijnsma, Sijmen Louis – www.sijmenlouis.nl
Foto: Dewi Buys
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.