‘Water bij de wijn’
Column: Sander Rijke
Gepubliceerd: 2 juli 2021
In de tijd van de Grieken en de Romeinen was het gewoon om je wijn aan te lengen met water. Sterker nog als je de wijn ‘puur’ dronk werd je gek aangekeken. Zelfs tijdens het productieproces van wijn werd er op sommige plekken water toegevoegd. Zeewater wel te verstaan. Als tegenhanger voor de zoete smaak.
Tegenwoordig is dit natuurlijk ondenkbaar… Hoewel…
Twee weken geleden was Bergen het episch centrum van een regenbui die zijn weerga niet kent. Binnen een uur viel er een halve meter regen! Dit is in geen 100 jaar voorgekomen. Rond de klok van 18:00 uur, sluitingstijd, werd het dusdanig donker buiten, dat het leek alsof iemand het lichtknopje had uitgedaan. Zo donker is het ’s nachts niet eens. Nog bijkomend van een drukke dag in de winkel, keek ik in de deuropening naar het schouwspel wat zich in de straat afspeelde. De straat lag binnen ‘no time’ vol met water. Auto’s reden het water zo naar binnen bij het tegenoverliggende restaurant. Schuin aan de overkant riepen de dames van de kledingwinkel dat ik met spoed moest komen. Ik rende door de stromende regen naar de overkant en zag dat er een waterval door het dak naar beneden kwam in de winkel. Er ontstond wat paniek en ik dacht, laat ik toch maar even in mijn eigen wijnwinkeltje kijken.
Mijn winkel bevindt zich in één van de mooiste panden in Bergen. Gebouwd in 1923, als zijnde een woonhuis en slijterij (binnenkort hoop ik 100 jaar wijn in Bergen te vieren). Een prachtig pand gebouwd in de Amsterdamse Schoolstijl, maar zo lek als een mandje! Aan de achterkant van het pand stond het water een halve meter hoog en stroomde flink naar binnen over en onder mijn net 3 weken nieuw gelegde vloer. Ik had de handen in mijn haar en het huilen stond mij nader dan het lachen. Ik zag al snel: hier kan ik niks tegen beginnen. Ik schonk een glas Domaine Tempier Bandol Rosé in en ben gaan kijken hoe het water naar binnenstroomde.
Inmiddels had het water ook al een weg gevonden door het plafond en stond mijn winkel binnen een paar minuten blank! Al snel kwamen de hulptroepen binnen met handdoeken en dweilen en liep ik om een uur of 23:00 de winkel uit. Flinke schade en een hoop verzekeringswerk. Maar, ik kon de volgende dag gewoon weer open.
Nu 2 weken later zijn we weer ‘back on track’ en draaien we weer volop. Gelukkig is er geen schade aan de wijnvoorraad en dus geen ‘water bij de wijn’! Afijn, tegenslagen krijg je nu eenmaal te verwerken in het leven, maar ook nu geldt: gewoon weer opstaan en verder gaan.
Beste wijnliefhebbers, schenk een goed glas wijn in dit weekend en geniet met de mensen om je heen van al het moois dat Alkmaar (en Bergen) ons te bieden heeft!
Santé
Sander Rijke
Sander Rijke is sommelier en eigenaar van Wijnkoperij De Gouden Ton. Voor meer informatie: www.degoudenton.nl. Wil je wijntips of advies? Sander is ook telefonisch bereikbaar op: 06-46175120.