Steun de ‘goede’ boeren
Column: Gerard Walters
Gepubliceerd: 15 december 2023
Er is veel mis met ons dagelijks stukje vlees. Als ik lees op de site van Eyes on Animals is het ook echt nodig dat er wordt toegezien op o.a. het transport van dieren per vrachtauto, schip of anderszins. Ook op veemarkten en slachthuizen gaat men soms niet op de meest gezonde manier om met de dieren die daar staan of aangevoerd worden. Uit eigen ervaring weet ik dat het hier in Nederland goed geregeld is, ben bij diverse slachterijen geweest en dat was voor mij geen reden om mijn stukje vlees te laten staan.
Wel vind ik dat door alle informatie die voor ons beschikbaar is, het vlees moet zijn dat op een duurzame, verantwoorde manier geproduceerd wordt. Dus herkomst, en hoe de boer met z’n beesten omgaat, zijn voor mij argumenten om juist dáár een mooi stukje vlees te kopen.
Ik heb al diverse keren met slagers, vleesgroothandelaars en andere betrokkenen gepleit voor een barcode die voor consumenten inzichtelijk is zodat iedereen kan zien waar het vlees vandaan komt, wat voor voer het heeft gegeten en waar het is opgegroeid. Maar dat vinden bovenal de handelaars en de retailers te ver gaan. Liever geen pottenkijkers!
Toch is er een groeiende groep boeren die niets verbergen en je laten meekijken op hun bedrijf. Een aantal boeren in de Schermer (gem. Alkmaar) heeft aanstaande zondag 17 december een (H)eerlijke boerderijen route georganiseerd door de Schermerpolder, Lekker gezond op de fiets door de polder, bij goed weer is het een waar genot.
Wel een flinke tas meenem en om al het lekkers in te doen. Oo…. , mocht je het nog niet weten. Verantwoord gefokt vlees is heel gezond. Goed vlees is rijk aan waardevolle stoffen voor het functioneren van het menselijk lichaam, als energiebron, voor de celdeling en de opbouw van botten en spieren. Nuttige stoffen in vlees zijn o.a. eiwitten, vitamines B1, B6 en B12 en ijzer en zink.
Ik pleit hier niet om het vleesgebruik te stimuleren maar wel om b.v. in combinatie met regionale groenten uit het seizoen een mooi stukje kwaliteitsvlees te eten en dat hoeft echt niet elke dag. Maar als je bijvoorbeeld heerlijk suddervlees of een top entrecote op je bord hebt liggen wordt het wel een feestelijke dag en dat hoeft echt geen zondag te zijn.
Dus blok de zondagmiddag af en snuif cultuur en boerenlucht op in de prachtige
Schermerpolder.
Gerard Walters
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.