Vietnamese summer rolls
Een geweldig smaakvolle snack
Gepubliceerd: 20 augustus 2021
Doordat deze summer rolls dus niet worden gefrituurd, is het voor de vulling het lekkerst als je kiest voor knapperige groenten. De basis voor dit recept is dan ook frisse knapperige paksoi, gele paprika en komkommer. Maar de echte smaakmakers in deze lichte snack zijn de Thaise basilicumblaadjes, verse koriander en munt. Rijstnoedels horen ook thuis in deze rolls en voor de extra bite rol je grote garnalen mee te rollen in het rijstpapier.
Vietnamese summer rolls met garnalen
Voor 8 summer rolls
- 8 vellen rijstpapier
- 50 gr rijstnoedels (vermicelli)
- 1 paksoi
- ½ komkommer
- ½ gele paprika
- 100 gr bamboescheuten
- 10 blaadjes Thaise basilicum
- 10 blaadjes munt
- 10 blaadjes koriander
- ½ rode peper
- 1 limoen
- 8 grote garnalen (diepvries)
- vissaus
- kokend water
Benodigdheden:
- grote schaal
- vergiet steelpan
- snijplank
- schaaltje
Bereiden:
Doe de rijstnoedels in de grote schaal en giet hier kokend water over heen. Laat de noedels 2 tot 3 minuten in het water wellen tot ze zacht zijn en giet dan af, laat ze goed uitlekken in een vergiet.
Doe wat water in de steelpan en zet deze op het vuur. Zodra het water kookt, voeg je de diepvriesgarnalen toe en kook je deze 1 minuut mee. Laat ze daarna goed uitlekken.
Haal het groene blad van de paksoi en snij deze fijn. De stelen gooi je trouwens niet weg, die kun je heerlijk roerbakken in een Oosters gerecht. Voor dit recept gebruik je alleen het blad.
Maak de paprika schoon en snij in reepjes. Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadjes. Snij de komkommer in reepjes. Laat de bamboescheuten even uitlekken.
Verwijder de zaadjes van de peper en snij heel fijn. Pers de limoen uit boven een schaaltje en voeg hier de rode peper aan toe.
Snij de Thaise basilicum, koriander en munt fijn. Nu is het tijd om de Vietnamese summer rolls te gaan maken!
Vul de grote schaal (of een diep bord kan ook) met een laagje lauwwarm water van ongeveer 3 cm. Leg ook een schone snijplank klaar.
Leg 1 rijstvel per keer in het lauwe water en wacht even tot het papier doorzichtig wordt. Leg het vel dan op de schone snijplank (niet op het aanrecht, dan krijg je het straks niet goed los want het papier wordt plakkerig).
Leg nu als eerste wat paksoi, paprika, komkommer en bamboescheuten op het rijstvel. Doe dit niet in het midden, maar juist aan de onderkant van het vel, op ongeveer 3 cm van de rand.
Strooi wat van de Thaise basilicum, koriander en munt over de groenten en leg dan een plukje van de rijstnoedels hier op. Schep wat van het limoensap met rode peper over de vulling en vouw dan het rijstvel over de vulling heen. Vouw de zijkanten naar binnen en rol 1 keer.
Snij de garnalen doormidden en leg ze (met de roze kant buiten) in het rijstpapier. Rol nu de Vietnamese summer rolls verder op en plak het uiteinde van het vel vast.
Serveer deze lichte snack met wat vissaus en smullen maar!