Deel

advertentie

Wijn-Prijs combinatie

Column: Friso Stilma

Wijn-Prijs combinatie

Proef je nou het verschil tussen ‘goedkope’ en ‘dure’ wijn? Een vraag die mij vaak wordt gesteld. Maar, wat is duur en wat is goedkoop?

Bij koffiebars wordt tegenwoordig met gemak 5 euro neergeteld voor luxueuze koffie’s en in de kroeg is deze prijs heel normaal voor een glas bier of wijn. Echter, diezelfde 5 euro voor een fles wijn in de supermarkt wordt al snel als duur bestempeld. Minder dan € 3,50 is wat de Nederlandse consument gemiddeld uitgeeft aan een fles wijn in de supermarkt…

Ondanks het gebrek aan wijnen van onder de 5 euro in mijn winkel, begint de voorraad toch weer aardig te slinken, en het rosé seizoen staat te trappelen voor de deur! Hoogste tijd dus voor een bestelling bij mijn leveranciers in de Cévennen.

En dan wordt je direct weer even met de neus op de feiten gedrukt. Afhangende van het aantal pallets (1 pallet = 600 flessen) dat ik bestel, betaal ik alleen al voor transport gemiddeld 33 cent per fles. Tel daarbij accijns van 66 cent per fles plus 21% btw en er is al € 1,20 bovenop de inkoopprijs van de wijnboer gekomen.

Reken vervolgens de kosten mee voor fles, etiket, kurk/schroefdop, capsule, omdoos en de marge voor wijnboer, importeur en wijnhandel, en om deze wijnfles bij je thuis op tafel te krijgen gaat de prijs al snel richting € 3,50. En dan zit er nog geen wijn in!

Bepalend voor de prijs van de wijn ín de fles zijn o.a.:

  • Locatie/prijs van de grond van de wijngaard
  • Druiven met de hand geplukt of machinaal
  • Sap als ‘bulk’ getransporteerd of ter plaatse gebotteld
  • Hoeveelheid water toegevoegd aan de wijnranken
  • Manier van persen en bottelen
  • Biologische wijnbouw of niet
  • Wel of geen (eiken)houten vaten

Het moge duidelijk zijn dat de keuzes die de wijnmaker hier maakt niet alleen van invloed zijn op de prijs maar ook op de kwaliteit. Kwaliteit kost simpelweg gewoon geld.

Maar proef je nou het verschil?

Bij wijnen met een verkoopprijs tot 5 euro is er maximaal anderhalve euro geïnvesteerd in de wijn. Dus, niet hand geplukt; waarschijnlijk in bulk, over zee naar Nederland gekomen en hier gebotteld; opgeblazen waterige druiven met weinig aroma; maximaal geperst; zeker niet biologisch en bij het vermoeden van houtrijping heeft er waarschijnlijk een theezakje houtsnippers in de RVS tank gehangen…

Besteed je het dubbele (10 euro) dan is het budget van de wijnboer al ruim verviervoudigd, want de basisprijs van de fles (zonder de wijn dus) blijft immers gelijk. Hierdoor kan hij/zij met meer zorg en aandacht wijn maken. En dat ga je proeven!

Het verschil in kwaliteit tussen een fles van 5 of 20 euro is dus enorm, maar wat als een wijn meer dan 30 euro kost? Bij de kostprijs van deze wijnen spelen niet alleen de omstandigheden van de productie mee, maar vooral andere parameters, zoals vraag en aanbod, de reputatie van de wijnmaker, de merknaam en de marketingkosten. Dit maakt de kwaliteit van deze wijn daarentegen niet beter dan die van een fles van 25 euro.

Smaak en beleving blijven natuurlijk super persoonlijk. Ben je gewoon blij met die wijn uit de supermarkt van rond de 5 euro? Helemaal niets mis mee! Lekker doen. Toch wil ik je uitdagen. Besteed eens een paar euro meer. Koop biologisch. Ervaar het verschil. Geniet.

Proost en fijn weekend!

Friso


Friso Stilma is eigenaar van wijnwinkel WIJN. en Pop-Up Proeven. Het assortiment is uitsluitend biologisch en biodynamisch. Hij importeert alle wijnen zelf, direct van kleinschalige wijnmakers in Europa. Ontdek deze ‘wijnen met een verhaal’ in de winkel op Laat 50 of vraag Friso voor een volledig verzorgde proeverij, op locatie of virtueel. Voor meer informatie: www.wijnalkmaar.nl of neem telefonisch contact op: 06 – 119 131 90

 

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Pasar kecil/mini pasar op 4 september

19 augustus 2022

Indische/Molukse (food)markt in Alkmaar

Vereniging Tropenvrienden Alkmaar (VTA) en BersaMaju (Jongerentak VTA) organiseren voor de 22e keer de Pasar Kecil Alkmaar (voorheen Preuvenement). De Pasar Kecil Alkmaar is een Indische/Molukse (food)markt. De leden en

Ovenschotel met zuurkool, gehakt, banaan en aardappelpuree

19 augustus 2022

Recepten van Henk

Deze ovenschotel met zuurkool maak ik al jaren en smaakt in elk seizoen, zeker ook in de zomer. Stoof de zuurkool in de witte wijn, schil de aardappelen en kook ze gaar met een snufje zout. Snipper de uien.

Zwitserse verrassing

12 augustus 2022

Column: Friso Stilma

De zus van mijn vrouw woont met haar man en kinderen al jaren in Zwitserland. Hierdoor komen wij regelmatig in dit prachtige Alpenland. Zo ook afgelopen weekend voor een minibreak en bezoek aan de

Parelcouscous met gebakken groenten en feta

12 augustus 2022

Recept van May Anema

Voor een heerlijk zomersalade om mee te nemen naar het strand maakte ik deze parelcouscous met gebakken groenten en feta.

Nieuw: Zilt Picknickmand voor op het strand

12 augustus 2022

Advertorial

Vier de zomer en geniet van het heerlijke strand en de zee. Verwen jezelf, wees zorgeloos en kom helemaal tot rust. Geen gesjouw met koelboxen en toch heerlijk eten en gekoelde dranken binnen handbereik met de Zilt Picknickmand.

Rondje horeca #28

12 augustus 2022

La Locanda

Flessenpost uit Alkmaar ging in gesprek met Fernando Jonker en Joey Slot van La Locanda, dat dit jaar op Koningsdag haar deuren opende. Wat maakt het concept van La Locanda bijzonder en hoe gaat

Wijn van het seizoen: White Zinfandel

12 augustus 2022

In samenwerking met Gallo Family Vineyards

Wijn van het seizoen: een nieuwe rubriek waarin we je regelmatig vertellen over een wijnsoort die goed bij het seizoen past. Vandaag vertellen we je alles over White Zinfandel, een wijn die perfect is voor in de zomer!

Dit zijn de meest bestelde alcoholvrije bieren

5 augustus 2022

Populariteit alcoholvrije dranken blijft groeien

De verkoop van alcoholvrije dranken neemt nog altijd een vlucht in de horeca. Tapp, dat kassadata van miljoenen consumpties in de horeca verzamelt en verwerkt tot praktische inzichten, zocht voor Misset Horeca

Kippendijen Saltimbocca!

5 augustus 2022

Recepten van Henk

Weer eens wat anders en makkelijk te maken. Ik maak dit regelmatig omdat het zo lekker is. Ik gebruik geen kipfilets, maar kippendijen, die zijn zoveel smakelijker en niet droog.

Verkleuren

29 juli 2022

Column: Friso Stilma

Verkleuren is wat veel mensen op dit moment aan het doen zijn; op vakantie, genietend van de zomerzon. Ook ik was er vorige week even tussenuit naar een zonovergoten en snikheet Zuid-Frankrijk.

Heerlijke zomerse salade

29 juli 2022

Recept van May Anema

Het zomerse weer komt er weer aan, dus de temperaturen lopen op! Bij warm weer lijkt het soms niet te passen om warm te eten. Houd je hoofd koel met dit recept van May Anema!

Hofman plek 15 in Terras top 100

7 juli 2022

Vorig jaar op plek 3

Hey, vorig jaar op plek drie en nu op plek 15. Is Hofman dan zoveel minder geworden? Nee, natuurlijk niet. Feit is dat de punten -zeker in de top van de lijst- zó dicht bij elkaar liggen, dat de verschillen gewoon minimaal zijn.

Salade Nicoise, lekker zomers!

7 juli 2022

Recepten van Henk

Wederom een echte zomer klassieker, een salade uit Nice. Midden jaren 70 in de vorige eeuw voor het eerst gegeten aan de Côte d’Azur waar ik op vakantie was. Iedere zomer een vast nummer als

‘Lazy Sunday’ proeverij bij WIJN. Alkmaar

1 juli 2022

Zondag 3 juli zomerse proeverij

De zomervakantie en het mooie weer komen eraan. Hoogste tijd voor een proeverij met heerlijke zomerse wijnen. En dit is echt niet alleen rosé… Lekkere frisse witte wijnen doen het ook altijd goed!

Pappadum torentje

1 juli 2022

Recept van May Anema

Op warme dagen heb ik minder zin om achter het fornuis te staan, dus maak ik vaak zoiets luchtigs als deze pappadum torentjes. Het ziet eruit als een feestje en smaakt top!

Rondje horeca #27

1 juli 2022

Restaurant Abby's

Flessenpost uit Alkmaar ging op bezoek bij Restaurant Abby's aan het Ritsevoort, dat per 1 november 2021 gerund wordt door Angelique en haar man Arnold. Hoe gaan de zaken nu, na een een opstart in

De bloemetjes

1 juli 2022

Column: Friso Stilma

Een van de belangrijke fases in de wijnbouw is nu zo’n beetje achter de rug: de bloei. In deze fase (meestal tussen half mei en half juni) wordt de basis gelegd voor de nieuwe oogst. De bloei bepaalt het succes en de grootte

Bio Bullshit?

24 juni 2022

Cuno's wijnen

Dat onze fysieke huishouding beter vaart bij onbespoten spruitjes en kropsla, klinkt zo waar als een koe. Maar hoe zit dat met ons glaasje vergiste druivensap? Tuurlijk, niet bespuiten. Biologische wijn heet dat.

Toetje ‘ Professeur’

24 juni 2022

Recepten van Henk

Dit toetje heb ik voor de eerste keer gegeten in Herk de Stad (B) toen ik in Leuven woonde, midden jaren tachtig van de vorige eeuw. Ik heb het nooit van mijn repertoire gehaald omdat het zo simpel en lekker is.

Rode wijn in de koelkast

17 juni 2022

Column: Friso Stilma

Het is denk ik al ruim 10 jaar geleden. Er was een EK of WK voetbal, ik weet het niet meer zo precies, maar we waren in ieder geval op vakantie ergens in het zuiden van Frankrijk. Het enige kroegje

Stoere Vaderdag brunch in Bergen aan Zee

17 juni 2022

Bij Zilt (advertorial)

Vaders worden op Vaderdag verwend bij Zilt met een stoere Vaderdag brunch. Het gaat een geweldige brunch worden waarbij vader verwelkomd wordt met een speciaal biertje of een glas cava.

Noord-Hollands Bierfestival

10 juni 2022

17 en 18 juni in HAL25

Vrijdag 17 en zaterdag 18 juni wordt de 15e editie van het Noord-Hollands Bierfestival weer gehouden in Alkmaar. Net als vorig jaar zal het evenement plaatsvinden in Hal25. Ten opzichte van de editie in 2021 zullen er iets meer brouwerijen staan,

Brussels lof met bacon en kaas

10 juni 2022

Recepten van Henk

Voor vandaag een klassieker, lekker in alle jaargetijden, Brussels lof met bacon en kaas. Bacon omdat het dan door de zoute bacon net iets hartiger wordt dan met gekookte ham. Ik maak er aardappelpuree bij en stoofpeertjes.

44 jaar gerijpt

3 juni 2022

Column: Friso Stilma

Eerder deze week mocht ik mijn 44e verjaardag vieren. Voor sommige mensen, bijvoorbeeld mijn vrouw, is het in zicht komen van de magische grens van 50 jaar (duurt nog steeds 6 jaar hoor) op z’n zachtst gezegd een dingetje

Rondje horeca #26

3 juni 2022

Restaurant Neder

Flessenpost uit Alkmaar ging op bezoek bij het Nieuw-Nederlandse restaurant Neder op de Laat. Neder is gevestigd in het monumentale pand waar Taormina voorheen zat. We spraken Brian Luikel, Executive Chef, over dit bijzondere concept.

Rondje horeca #25

27 mei 2022

Café 't Hartje

Flessenpost uit Alkmaar was bij Café 't Hartje en ging in gesprek met Sil Vendel, mede-eigenaar en samen met zijn partner Joost het gezicht van het café. Met Alkmaar Pride om de hoek wordt het een gezellige boel bij 't Hartje, die het feest op het Waagplein organiseert!

Garnalen kroketten

27 mei 2022

Recepten van Henk

Met trots presenteren wij onze nieuwe huiskok Henk van den Berg. Henk kookt al vanaf zijn zesde(!) en sindsdien is koken een terugkerend thema in zijn leven. Henk kookte graag voor zijn kinderen en later zou het

Mijn eigen wijn(gaard)!

20 mei 2022

Column: Friso Stilma

Nou ja… eigen wijn(gaard)… Ik heb dus een wijnstok gekocht op Wijndomein Bergen, wat feitelijk inhoudt dat ik de komende vijf jaar ‘eigenaar’ ben van deze ene wijnstok. Deze wijnstok heb ik eerder deze week zelf mogen planten en met een beetje geluk geeft deze stok over 2 a 3 jaar genoeg sap

Opening Nieuw-Nederlands restaurant ‘Neder’

20 mei 2022

Nederlandse en seizoensgebonden producten

"Koken met wat de natuur ons biedt, in plaats van wat we van de natuur verlangen.” Dat is het streven van het Nieuw-Nederlandse restaurant in Alkmaar, dat 14 april jl. haar deuren opende. Elk ingrediënt waarmee wordt gewerkt komt van Nederlandse bodem. Van kruiden uit de wilde natuur tot zeezout uit de Oosterschelde. Ook de wijnen en andere dranken komen uit Nederland.

Wederom goud voor STOKED!

13 mei 2022

Unfiltered Lager onderscheiden met goud

Goud voor de “Unfiltered Lager” en Zilver voor Zoigl bij de European Beer Challenge. Afgelopen zomer viel de Unfiltered Lager ook al in de prijzen. Bij de World Beer Awards en de International Beer Challenge werd er zilver gewonnen. Het tweede bier,

Poor-man’s Amarone voor de show-off drinker…

13 mei 2022

Cuno's wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financiële Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost uit Alkmaar! Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn

Rondje horeca #24

6 mei 2022

Villa Zoethout

Flessenpost uit Alkmaar was op bezoek bij Villa Zoethout! Deze gloednieuwe zaak in het oude Hertenkamp is van vele markten thuis. Op een toplocatie in het groen, met vermaak voor de kids én een goede kaart! Daniël de Groot spreekt vol passie over 'zijn' Villa Zoethout.

Fan van Les Cévennes

6 mei 2022

Column: Friso Stilma

De Cevennen is naast een nationaal park ook de naam van een kleine regio op de grens van de Rhône vallei en de Languedoc in het zuiden van Frankrijk. Vele Nederlanders lijken samen met mij fan te zijn van deze regio inclusief de omliggende gebieden Ardèche,

STOKED! wint goud op Dutch Beer Challenge

29 april 2022

Hibiscus Radler valt in de smaak bij jury

De Bergense Brouwerij STOKED! Heeft de eerste prijs gewonnen bij de Dutch Beer Challenge. ‘Met hun Hibiscus Radler’ wonnen de brouwers goud in de categorie Alcoholarm. De jury heeft de afgelopen weken maar liefst 550 biertjes gekeurd van 144 brouwerijen.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug