HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Wild

Column: Jack de Feyter

Wild

Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd.

Er stond hen duif, fazant en damhert te wachten. De eigenaar van het etablissement, zelf jager, schotelde hen de ene na de andere eigenhandig geschoten lekkernij voor.

Vooraf liet uw columnist zich ontvallen (per ongeluk of niet?) dat zijn vrouw vinoloog is, waarna ze meegetroond werd naar de privékelder van de eigenaar. Daar werd haar de ene topwijn na de andere getoond.

Hoewel men in de wijnwereld, is haar opinie, veel blabla tegenkomt, had ze dit keer te maken met een oprechte wijnliefhebber en lag daar in de kelder veel moois achter de etiketten te schitteren; een Petrus, een Margaux en nog zo wat grote-namen.

Het tussengerecht werd hen aangeboden door het huis, een vogel die in Nederland tot de verboden vruchten wordt gerekend en in Duitsland dan weer niet. En dus kwam dit moois via dit buurland ter tafel.

De naam van de vogel mocht niet worden genoemd, werd op fluistertoon meegedeeld en daar houdt men zich dan aan weer wél aan. Dit onder het credo: een gegeven vogel kijk je niet in de bek. Toch voelden ze zich ietwat ongemakkelijk bij deze ‘gift’.

Kun je in in dit glutenvrije vegan-tijdperk nog onbekommerd wild eten?

Ondanks het oprukkende gedachtegoed van de ‘alcoholvrijers’, van een verstandige BOB tot allerlei zeloten van gelovige snit en alles er tussenin, kun je gelukkig nog onbekommerd wijn drinken.

Ons culinaire tweetal had een B&B op loopafstand besproken, een voormalig schoolgebouw met een doortastend echtpaar aan het hoofd.

Dus mocht uit de wijnkelder van het restaurant een Altos de Inurrieta reserva tevoorschijn komen, die ooit tot de huiswijn van El Bulli bij Barcelona, een restaurant van wereldfaam, was verkozen.

Een rode wijn uit Navarra, niet direct een kwaliteitsgebied, maar toch… Hoewel deze wijn uit 2000, gedecanteerd in het glas kwam, was hij desondanks nog ietwat ‘gesloten’ en werd steeds beter naarmate de maaltijd vorderde. Een feestje derhalve.

Tot besluit een zondagavondwandeling door een uitgestorven Aalten richting boxspring bedden. Een donkere zoektocht in een milde stemming.

In Aalten gaat iedereen vroeg op stok. Ook in het restaurant waren ze vrijwel de laatsten die naar buiten rolden. Voor studio sport wil iedereen thuis zijn, was de uitleg daarvoor.

Jack de Feyter


www.nul72.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Lentequiche met groene asperges en serranoham

12 april 2024

Recept van May Anema

De lente is er toch echt, zelfs het weer lijkt het te geloven! En dus zijn we klaar met boerenkool, andijviestamppot en andere winterse gerechten. Daarom heeft May Anema een heerlijk lentegerecht voor ons! Lentequiche met groene asperges en serranoham Ingrediënten: - bladerdeeg voor in een quichevorm (ik gebruikte 6 plakjes) - groene asperges - 100 gram serranoham - 4 eieren - 4 eetlepels melk - 50 gram grana pardano - 70 gram pittige kaas - zout, peper, knoflookpoeder, oregano - oregano olijfolie Snijd de asperges in stukjes van ong 2cm en blancheer deze, behalve de kopjes, 4 minuten. Spoel ze af met koud water en laat uitlekken. Doe ondertussen het bladerdeeg in een vorm en prik gaatjes in de bodem. Mix de eieren met de 2 soorten kaas, melk, zout, peper, knoflookpoeder en oregano en giet deze in de quichevorm. Verdeel hierover de asperges en de serranoham en zet dit in de oven op 190 graden voor ongeveer 30 minuten. Als hij mooi bruin ziet en goed gaar is, haal je hem uit de oven en schenk je er nog wat oregano olijfolie over. Laat het ruim smaken!! May Anema

Zwart meisje

12 april 2024

Column: Jack de Feyter

Vanaf Eindhoven vertrok hij naar Cluj-Napoca in Roemenië; land van weidse vergezichten, mooie wijnen en…Vlad Dracula, wie kent hem niet…? De plaatselijke wijnen kwamen dit keer zijdelings op

Culinaire tip van de week

5 april 2024

Provençaals stoofpotje met kip in rode wijn

Coq au vin is een heerlijk stoofgerecht dat van oorsprong uit de Franse keuken komt en perfect is om het hele jaar door te eten. Coq au vin betekent letterlijk: haan met wijn, maar

Leven

5 april 2024

Column: Gerard Walters

De 1e lente dag ligt al weer 2 weken achter ons. Er waren momenten dat het behaaglijk was, een zonnetje, temperaturen boven de 10 graden maar als je dacht “ik ga een terrasje

Hilarius

29 maart 2024

Column: Sico de Moel

Om 8.30 uur stond de oranje Opel Corsa al op de brug. Sjoerd Hilarius, de razende reporter van Radio Noord-Holland kwam enthousiast zwaaiend aangelopen. Koptelefoon, zender

Mini quiches met zalm en asperges

29 maart 2024

Recept van May Anema

Bij een fijne borrel met vrienden of familie horen natuurlijk ook hapjes. Stiekem wil het oog natuurlijk ook wat en dan zit je met dit recept voor overheerlijke mini quiches helemaal goed! Mini quiches met zalm en asperges Ingrediënten voor 6 mini quiches: - 6 plakjes bladerdeeg - 8 groene asperges - 2 ons gerookte zalm - 2 eieren - half bakje roomkaas met kruiden - eetlepel Griekse yoghurt - zout, peper en knoflookpoeder - bieslook - roomboter Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvormpjes in met roomboter. Vul de bakvormpjes met het bladerdeeg en snijd de randen eraf. Blancheer de asperge stukjes enkele minuten en spoel deze af met koud water. Maak ondertussen een mengsel van de eieren, roomkaas, fijngesneden bieslook en Griekse yoghurt en voeg hier naar smaak zout, peper en knoflookpoeder aan toe. Vul de bladerdeeg bakjes met stukjes asperge, gerookte zalm en het eiermengsel en zet dit in de oven voor ongeveer 25 minuten. Heerlijk gerechtje voor bij de brunch! Geniet er ruim van! May Anema

VINI AMICI tapt uit eigen fles

22 maart 2024

22, 23 & 24 maart in de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar

Een primeur! Speciaal voor Vini Amici heeft de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk de Cava Corpinnat “Vini Amici” ontwikkeld in samenwerking met het kwaliteitshuis

Het is er weer..!

22 maart 2024

Column: Gerard Walters

Rijdend door het polderlandschap van de gemeente Alkmaar zien we ze alweer huppelen, grazen en blaten. Moeder is nooit ver weg want ook bij hen gaat de liefde door de maag. Naast

Onweerstaanbare eiersalade met truffel

15 maart 2024

Recept van May Anema

Over 2 weken is het al Pasen, vroeg dit jaar. En bij Pasen horen natuurlijk eieren! Eiergerechten voor het ontbijt, brunch, lunch, diner en als tussendoortje voor de lekkere trek, alles is

Eetschaamte

15 maart 2024

Column: Jack de Feyter

Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd.

De laatste week Indische Duinen bij Zilt is ingegaan

15 maart 2024

Dus voor alle liefhebbers van Indisch eten: het kan nog!

Indische Duinen is er nog t/m 24 maart. Daarna maakt dit winterconcept weer plaats voor de nieuwe zomerkaart van Zilt. Dus voor alle liefhebbers van Indisch eten: laatste week

Aanzoek op de Wijngaard

15 maart 2024

Column: Sico de Moel

In verte zag ik ze aankomen, ze stonden even stil op de brug en keken uit over onze winterse wijngaarden. Corné had vorig jaar een wijnrank cadeau gegeven aan Roos

Lekker oud worden

8 maart 2024

Column: Gerard Walters

“Heb jij ideeën over hoe we de beschikbaarheid van goede zorg voor iedereen kunnen blijven waarborgen in de toekomst? “. Zo begon een nieuwsbrief van een politieke partij

Mysterybox

8 maart 2024

Column: Sico de Moel

“Jos Min uit Bergen, hier. Spreek ik met de wijngaardenier van Domein Bergen? Ik heb hier op zolder een doos staan met allerlei wijnbouw spullen. Ooit gekregen van een vriend

Hoeveel soorten wijn zijn er eigenlijk op de wereld?

1 maart 2024

Alle wijnen op een rijtje

Hier vind je meer uitleg en achtergrondinformatie over de verschillende wijnsoorten en daarbij horende wijnen. Voor het gemak beginnen we de lijst met de bekende rode en

Ovenschotel met knolselderij, winterwortel en zalm

1 maart 2024

Recept van May Anema

Hoe makkelijk is het om een ovenschotel te maken waar je het liefst 2 dagen van kunt eten. In dit geval aten wij er eerst met 5 man van en de volgende dag nog met 2.  Ook lekker in combinatie

Welke wijn drink je bij carpaccio?

23 februari 2024

Het serveren van het juiste glas wijn bij dit gerecht betekent niks anders dan respect voor dit smaakvolle gerecht

Dit populaire Italiaanse gerecht is overgewaaid naar Nederland en zo hebben wij onze eigen ‘carpaccio’-variant verzonnen en wordt deze Hollandse versie vaak als voorgerecht

Wortels en meer…

23 februari 2024

Column: Gerard Walters

Staan we er wel eens bij stil als we een wortel eten? Waar smaakt de wortel naar? Een lekkere wortel is hard, droog en zoet van smaak, proevers van

Wijnkelder 2

16 februari 2024

Column: Jack de Feyter

Zoals vermeld is hij bezig met het graven van een wijnkelder. Na een week of drie stug doorspitten -ze graven per dag een paar uur- treffen ze een ingedikte veenlaag aan

Knolselderijsoep met prei, wortel en worst

16 februari 2024

Recept van May Anema

Nu we toch echt langzaam richting de lente gaan, laten we de boerenkool en snert achter ons. Maar voor op de regenachtige avonden (die we ongetwijfeld nog krijgen) is een heerlijke soep altijd welkom! Knolselderijsoep met prei, wortel en worst Ingredienten: - halve knolselderij - 1 prei - 1 ui - 1 winterwortel - 1 Hema rookworst - 2 groente bouillonblokjes - boter, olie, zout en peper - selderij Bak de in ringen gesneden ui en prei in boter met scheutje olijfolie aan in een hoge pan. Voeg de blokjes winterwortel en blokjes knolselderij toe en bak dit ongeveer 5 minuten mee. Voeg hier kokend water met de bouillonblokjes aan toe zodat de groenten onder staan en laat dit ongeveer 10 minuten heel zachtjes koken zodat de wortel en knolselderij bijna gaar zijn. Voeg daarna de Hema worst in plakjes toe en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper en strooi er gesneden selderij over. Laat het ruim smaken! May Anema

Culinaire tip van de week

9 februari 2024

Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS

Oostenrijk, eten en meer

9 februari 2024

Column: Gerard Walters

De eerste maand in het nieuwe jaar is nauwelijks voorbij of we vonden dat we het verdiend hadden om 9 dagen naar Oostenrijk te gaan. Beetje wandelen en wat skiën

Zachte Snoei

9 februari 2024

Column: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Lasagne soep

2 februari 2024

Recept van May Anema

In plaats van een traditionele lasagne heb ik er dit keer soep van gemaakt! Net iets lichter en gezonder en toch ook wat romig van smaak.

Inschrijving Terras Top 100 2024 geopend

2 februari 2024

9 redenen om mee te doen

De inschrijving voor de Terras Top 100 2024 is geopend. Horecazaken die willen weten hoe hun terras het doet en waar verbeterpunten zitten, kunnen zich vanaf nu inschrijven

Amusetour Alkmaar

26 januari 2024

Met een gloednieuwe deelnemer

Op 11 februari vindt Amusetour Alkmaar weer plaats. Dit jaar is er een nieuwkomer in de culinaire line-up. Dit zijn de 6 restaurants die deel uitmaken van deze gastronomische tour

Snert of Erwtensoep

26 januari 2024

Column: Gerard Walters

Als je het niet gehoord hebt op de radio dan had je het kunnen lezen in de Volkskrant van j.l zaterdag. ”We halen de doelen niet in 2040 die in het preventie akkoord

Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensausis, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het

Wijnkelder 1

19 januari 2024

Column: Jack de Feyter

Het graven van je eigen wijnkelder is geen sinecure. Om te beginnen wordt het door iedereen ten sterkste afgeraden. Er kan veel mis gaan; de wanden storten in, omliggende

Pompoensoep

19 januari 2024

Recept van May Anema

Na de volle feestmaand met veel feestjes en daarbij behorend veel eten, zijn we in het nieuwe jaar aangekomen. Januari is dan bij uitstek dé maand om weer te starten

Alkmaar is een bar & bistro rijker

19 januari 2024

Nu geopend: Polonio bar & bistro

In januari 2004 zag het cateringbedrijf en kookschool van José het levenslicht. Al vanaf zijn veertiende staat hij in de keuken. In diverse keukens heeft hij zijn energie

Proeven uit het Vat

12 januari 2024

Column: Sico de Moel

Windkracht 6, en toe 7, hier en daar een korte fikse regenbui. De voorspellingen logen er niet om voor de jaarlijkse Winterborrel op Domein Bergen. Gelukkig zijn onze leden

Goede voornemens

12 januari 2024

Column: Gerard Walters

Het einde van 2023 hebben we uitbundig gevierd en er werd voor miljoenen aan vuurwerk afgeschoten met een schade van 8 miljoen als gevolg. Na de klok van 12

Grote glimlach

22 december 2023

Column: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouw adviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug