Bio or not to bio…
Column: Sander Rijke
Gepubliceerd: 7 mei 2021
‘Goede wijn kan alleen gemaakt worden van gezonde druiven’.
Dat klinkt aannemelijk toch? Dit is het levensmotto van wijnproducent Alois Lageder uit Alto Adige/Sud Tirol, één van de meest noordelijk gelegen wijngebieden in Italië. De 55 hectare wijngaarden liggen op een hoogte van ongeveer 300 tot 700 meter in de Dolomieten, de uitlopers van de Alpen. Heel vroeger was dit gebied zee! Hierdoor zit er veel kalk in de grond, wat het voor de wijnbouw een zeer aantrekkelijk gebied maakt. Dit in combinatie met het klimaat, maakt het tot één van de mooiste wijngebieden in Italië. Zeker voor witte wijnen.
Terug naar Alois Lageder, een icoon in de Italiaanse wijnbouw. Niet alleen om zijn prachtige wijnen, maar vooral door zijn kijk op hoe de wijnen tot stand komen. De wijngaarden worden onderhouden op basis van biodynamische principes. Deze holistische benadering komt vooral tot uiting in de wijngaarden en de ambitie van het bedrijf om bewustzijn te creëren voor een vorm van landbouw die in harmonie is met de natuur.
Maar wat doen ze dan precies anders dan andere? Bij de biodynamische wijnbouw ga je ervan uit dat alles in het universum met elkaar in verbinding staat. En je houd zelfs rekening met de stand van de maan en de sterren. Deze bepalen aan de hand van een kalender wat te doen in de wijngaard.
Klinkt dit zweverig? Ik vind van niet. Klinkt het logisch? Nee, eigenlijk ook niet… Maar als je in dit principe gelooft, dan moet je ‘all the way’ gaan zoals Alois Lageder ooit tegen mij zei, in de wijngaarden aldaar! Het principe is ook niks nieuws, het bestaat al sinds de jaren ‘20 en komt uit de koker van Rudolph Steiner. Ook voor bestrijdingsmiddelen en pesticiden is geen plaats in dit verhaal. In plaats hiervan worden eigen preparaten gemaakt en verspreid over de wijngaarden.
Toen ik er een aantal jaren geleden te gast was, maakten we een wandeling door de wijngaarden. De toplaag van de grond was luchtig en veerde op en neer bij het plaatsen van je voeten. Allerlei insectjes kropen erin rond, grassoorten en verschillende bloemen bloeiden volop tussen de ranken. Voor mij was dit een bewijs dat het werkt!
Wellicht zit er voor sommige een zweverig tintje aan, maar voor mij is het gewoon boeren logica… Als je houdt van je product, ga je er met liefde mee om, toch?
Santé
Sander Rijke
Sander Rijke is sommelier en eigenaar van Wijnkoperij De Gouden Ton. Voor meer informatie: www.degoudenton.nl. Wil je wijntips of advies, Sander is ook telefonisch bereikbaar op: 06-46175120.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.