Orzo met kabeljauw
Ismaël Wijnsma
Gepubliceerd: 29 april 2022
Deze week kookte Ismaël Wijnsma orzo! Makkelijk, gezond en snel. Maar eh… wat is orzo eigenlijk?
Orzo (Italiaans voor gerst, ook wel risoni) is een gedroogde pastasoort. De vorm en grootte is vergelijkbaar met een rijstkorrel. Orzo gebruikt men in soep, als deel van een salade of pilav, of gebakken in een braadpan. Het wordt ook wel gebruikt als substituut voor de rijst in risotto (zoals fideus de rijst in paella kan vervangen).
Met orzo vergelijkbare deegwaren zien we terug in veel landen rondom de Middellandse zee. In de Israëlische keuken kent men פתיתים (ptitim, vlokken), in Griekenland κριθαράκι (kritharáki), arpa şehriye in Turkije. Ook de Arabische keuken kent het product.
Benodigdheden:
400 gram orzo
1 sjalot
2 tenen knoflook
1 Citroën
3 courgettes
4 kabeljauwfilets
Pecorino
Dille
100 gram roomboter
Olie
Overige benodigdheden:
Fijne rasp
1. Snijd de sjalot in kleine blokjes doe deze in een pan met een beetje olie en fruit deze op middelhoog vuur aan.
2. Snijd de courgette in grove blokjes en doe deze in een ovenschaal mat zout peper en olijfolie, doe dit in een oven voor 20 minuten op 220 graden.
3. Hak ook de knoflook fijn en voeg deze toe aan de gefruite uitjes.
4. Doe ook de orzo in de pan en blus het geheel direct af met water. Net genoeg zodat alle orzo onder water ligt. Voeg ook genoeg zout toe.
5. Kook de orzo in ongeveer 15 minuten gaar.
6. Bak in een andere pan de kabeljauw op hoog vuur, ongeveer 4 minuten per kant.
7. Haal de courgette uit de overname en roer deze door de orzo.
8. Raar de schil van een halve citroen en pers het sap van een halve citroen en doe dit bij de orzo.
9. Pluk de takjes van de dille en rasp de pecorino als de orzo net is opgeschept zodat de kaas goed kan smelten.
Eet smakelijk!
Ismaël Wijnsma
Ismaël Wijnsma heeft zijn eigen home-cooking -en catering bedrijf voor particulieren en events; Sijmen Louis – www.sijmenlouis.nl